Ürünler

Pako Şalter


 

Pako Şalter Nedir


Pako şalter mekanik bir elektrik anahtardır. Kumanda mandalının elle çevrilmesiyle çalışır. Genellikle elektrik güç devrelerinde bazen de kumanda devrelerinde açma kapama, kutup değiştirme, yıldız üçgen yol verme, komütatör gibi bir çok amaçla kullanılır. 6-10 amper gibi küçük akımlardan, 200-300 amper gibi büyük akımlara dek açma kapama veya diğer fonksiyonları yerine getiren pako şalterler vardır.

 

 

Pako Şalterin Fonksiyonu


Pako şalterler ard arda sıralı bir veya birden çok kontağa sahiptir. Bu kontakların hepsi bir ana döner mil üzerine sabitlenmiş kamların (eksantrik) mil ile birlikte döndürülmesi yoluyla açılır ve kapanırlar. Ana mil ise mandala bağlanmıştır. Mandalın elle çevrilmesi ile ana mil döner. Mil üzerine yerleştirilmiş kamların farklı açılarla yerleştirilmesi, farklı geometrilerde olmaları, kontak sayısının arttırılabilmesi ve kutupların köprülenebilmesi sayesinde sonsuz kombinasyon elde edilebilir. Bu sayede pako şalterler açma kapama dışındaki birçok fonksiyonu yerine getirebilirler.

 

 

Pako Şalter ve Kontaktör


Pako şalterler, termik manyetik koruma yapan şalterler, otomatik sigortalar, motor koruma şalterleri veya termik röleler gibi devrede herhangi bir aşırı akım koruması yapmazlar. Yalnızca elektrik devrelerini açıp kapatırlar. Pako şalterlerin yerine getirdiği basit veya karmaşık görevleri kontaktörlü devreler de yerine getirebilir. Ancak bir takım uygulamalarda bir pako şalterin işlevini karşılamak için bir çok kontaktör, kumanda butonu, yardımcı kontak gibi elemanların kullanılması gerekir. Pako şalterler, basit yapıları, tamamen mekanik olmaları ve birçok uygulamadaki maliyet avantajlarından dolayı röle ve kontaktörlerin alternatifidir. 

 

 

Pako Şalter Nasıl Çalışır


Şematize edilerek basitleştirilmiş çizimde pako şalterin temel parçaları ve mekanizmaları gösterilmiştir.  Sabit kontak ve hareketli kontaklar arasında bir temas yoktur. Mandal okla belirtilen dönme yönünde çevrildiğinde kam lobu da mandalın döndürdüğü mil ile birlikte döner. Kam lobunun çıkıntılı burnu hareketli kontağı okla belirtilen itme yönünde hareket ettirir. Böylece hareketli kontak, sabit kontaklara temas ederek açık devreyi kapalı devre haline getirir. Kontakların temas hali diğer resimde kırmızı halkalar içerisinde gösterilmiştir.





Uyarı

Kapat